Paraméterezető 3D modellek nyomtatása: "birizgálható" gyűrű

A thingiverse.com-on nagyon sok olyan modell található, amelyek paraméterezhetőek (customizable). Ezek rendszerint az OpenSCAD nevű nyílt forráskodú, programozható CAD programban készülnek.

Ennek demonstrálására egy egyszerűbb, de jópofa tárgyat, egy birizgálható gyűrűt választottam: Customizable "Fidget" Spinner Ring. Ez egy olyan gyűrű, ami három különböző gyűrű testből áll, kívül pedig egy pörgethető rész van, ami remek stresszoldó. És hogy mit lehet itt paraméterezni? Természetesen a gyűrűméretet első sorban, de a birizgálható rész mintáját is (sima vagy érdes, pl.) meg a gyűrű vastagságát is. Megadva ezeket a paramétereket, egy egyedi gyűrűt készíthetünk.

Két módja van annak, hogy a paraméterezhető tárgyakból nyomatható STL-t készítsünk: vagy regisztrálunk a thingiverse.com-ra és az ott megtalálható webes Customizert használjuk, vagy letöltjük az OpenSCAD nevű programot. Utóbbi esetben a thingiverse.com-on az adott tárgy fájlai között megtalálunk egy vagy több scad kiterjesztésű fájlt. Néhány esetben nem tudjuk rögtön használni a letöltött scad fájlt, mert esetleg egy másik OpenSCAD könyvtárat vagy könyvtárakat használ, tehát függősége van más paraméterezhető kiegészítő modullal. Legegyszerűbb, ha a Customizert használjuk ilyen esetben.

Az OpenSCAD részletes bemutatása egy napi tipp témája lesz nemsokára.

Néhány hasznos vagy érdekes egyéb customizable tárgy, a teljesség igénye nélkül: