Használati / hasznos tárgyak nyomtatás

A tegnapi nap kimaradt, de a mai napra egy általános érvényű bejegyzéssel szolgálnánk. Bár a 3D nyomtatók ára azért még nem mondható mindenki által megfizethetőnek, de előbb vagy utóbb sok háztartásba betörhet a 3D nyomtatás. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mit is nyomtasson az ember? Persze az ember első lelkesedésében "felüti" majd a thingiverse.com-ot, és kinyomtat egy rakás jópofa, ámde kevés konkrét használati értékkel bíró tárgyat. Persze ezek nyomtatásával sokat lehet tanulni, és jó kis díszeket / ajándékokat lehet kihozni belőlük. Mégis elgondolkodik az ember (ha nem egy kimondott cél, mondjuk prototipizálás, tervezés céljából vásárolta a gépet), hogy hogyan lehetne legalább egy részét annak az árnak visszahozni, amibe a gép illetve a szálak kerülnek.

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez egyáltalán nem irreális elvárás.

Ebben a példában mondjuk talán egy kevésbé értékes, de annál ötletesebb és praktikusabb tárgyat nyomtattam: egy dobozos üdítő / sör tartó kart! A nyomtatás nem egy bonyolult dolog ennél a tárgynál, jó tapadás esetén sima ügy. A tárgy viszont egy kicsit extrább az átlagnál, mivel ez is paraméterezhető (customizable). Ebben az esetben két paramétert is lehet állítani: a befogandó dobozos üdítő méretét és a kar részre egy szöveget is lehet írni. Én a 3D nyomtató shoppe szöveget írtam rá. Sajnos viszont a méreteket csak nagyjából néztem meg, ránézésre jó volt, de a végeredmény túl laza lett. Alkalomadtán majd újra nyomtatom.

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány szerintem hasznos tárgyat, amelyek nem csak egy játékszerré vagy munkaeszközzé teszik a 3D nyomtatót, hanem egy hasznos tárgyakat előállító géppé. Itt olyan dolgokat sorolok fel példaképpen, ami egy otthoni felhasználó számára is vonzóvá teheti a 3D nyomtató vásárlását.

Bár a PLA egy környezetkímélő, természetes anyag, azért mégsem ajánljuk, hogy olyan játékokat készítsünk belőle, amit egy kis gyerek / baba megrághat, bár emlékeim szerint gyerekkoromban a LEGO kockákat is rágcsáltuk, pedig az elvileg a kevésbé "egészséges" ABS anyagból készül.

Látható tehát, hogy a 3D nyomtató nagyon sokoldalú felhasználást tesz lehetővé. Ajándéktárgyak, szezonális szóróajándékok (pl. karácsonyfa dísz, mézeskalácsforma, stb.), mindennapos használati tárgyak, saját magunk által modellezett tárgyak, hobbink céljára nyomtatás (makettek, RC modellek), és ez csak egy rövid lista arról, mi lehetséges...