Házmakett nyomtatása, avagy mire lehet használni még egy 3D nyomtatót?

Nem titkolt szándékunk, hogy olyan használatát szeretnénk bemutatni a 3D nyomtatónak, amivel olyas valakinek is megérheti 3D nyomtatót vásárolni, aki nem ipari tervezésre használná, hanem a mindennapi munkájához, pl. szemléltetéshez. Ebben az esetben egy házmakettet nyomtattam, bizonyítva, hogy pl. egy tervező / építész irodának is mégérheti 3D nyomtatót vásárolnia, mert szerintem nagyon szépen lehet kézzelfogható maketteket készíteni, egyszerűen és relatíve olcsón.

Az eredeti modellt 50%-ára csökkentettem, hogy egyszerre ki tudjam nyomtatni a 3 részét. Így is (az átlagnál kicsit lassabb sebességgel) 5 órát tartott a nyomtatás, 0.2mm-es rétegvastagság mellett. De szerintem nagyon szép lett az eredmény. És hogy mennyibe kerül egy ilyen makett? Ha jól emlékszem a Makerware szerint 80 gramm anyag volt szükséges, ez kb. 800 Ft anyagköltség.

Ennél a nyomtatásnál egyébként csak arra kellett figyelni, hogy a tárgyasztal széle felé is jó legyen a tapadás, tehát hogy a szintezettség jó legyen. Biztos ami biztos, egy kis hajlakkot még fújtam a tárgyasztalra nyomtatás előtt nem sokkal.

A későbbiekben is szeretnénk bemutatni olyan lehetőségeket, hogy milyen felhasználása lehet egy 3D nyomtatónak.