Napi tipp: szerszámok és kellékek a nyomtató körül

Gondoltam, egy bejegyzésben leírom, milyen dolgok vannak a nyomtató körül, amiket nap mint nap használok. Így néz ki nálam a nyomtató környéke:

gep.jpg
Szike és lapos szike: ezekkel szoktam óvatosan eltávolítani a tárgyakat, főleg, ha nagyobb felületen tapad, és nem mozdul. Általában elegendő az egyik sarkában (ahol nem látszik, ha egy kicsit megsértjük a tárgy szélét) feszegetni a tárgyat, és lepattan legtöbbször. Vigyázzuk, ne karistoljuk össze a tárgyasztalt (üveget vagy kapton fóliát).

kes1.jpg

Kis csípőfogó: ezzel szoktam a szálat vágni, pl. ha szálat cserélek, akkor a kihúzott szál végét le kell csípni, mert az olvadt lesz.

fogo.jpg

Fogkefe: ezzel szoktam a fúvókáról leszedni a ráragadt szálat (főleg, ha még fel van hevítve). Illetve ezzel lehet tisztítani az extrúder fogaskerekét is, ha meg kell pucolni.
fogkefe.jpg

Kis villáskulcs és kétméretű imbuszkulcs: a vastagabb imbuszkulccsal lehet a ventilátort leszedni illetve az extrúder blokkot is lecsavarozni (dupla fúvóka szintezésnél). A vékonyabbal az extrúder műanyag blokkot lehet szétcsavarozni, ha pl. tisztítani kell a fogaskereket. A kis villáskulccsal lehet az egész extrúder száltovábbító menetes csövet leszedni (általában nincs erre szükség).

kulcs.jpg

Papírlap (itt csekk): a tárgyasztal szintezéshez szoktam használni. Ha minden sarokban kicsit súrlódik / szorul, egyforma mértékben, akkor valószínűleg jó a szintezés. A folyamatról bővebben a weboldalunkon illetve egy későbbi bejegyzésben is beszámolunk.

csekk.jpg

Kis szemetes vödör: a nem sikerült darabokat és a Makerware által nyomtatás elején húzott szálcsíkot egy ilyen kis porkávés vödörbe gyűjtöm, majd egy idő után ürítem.

vodor.jpg

Ezeken kívül használok még 100%-os acetont a tárgyasztal tisztítására (kapton fólia esetén), illetve Fructis hajlakkot PLA-val való nyomtatáshoz.