Pontosság / mérettartás

 

 

Kíváncsi voltam, hogy mennyire pontos az i3, mennyire mérettartó az elkészült nyomat. Ehhez általában a 20mm-es kalibrációs dobozt szokták használni, de azon a 20mm-en nehéz megmondani a pontos hibát. Ezért egy nagyobb tárgyat vettem alapul, ami az STL alapján 110mm mindkét irányba.

Számítottam arra, hogy nem lesz rossz a pontosság, de a mért értékek meghaladták a várakozásaimat: X irányba 0,1%, Y irányba pedig 0,06% volt a hiba. Azért egy 175.000 Ft-os nyomtatótól ez nem rossz. :) Hozzá kell tenni, hogy ezek az értékek PLA-val lettek mérve, az ABS viszont pl. tudott, hogy jobban zsugorodik, ezért annál valószínűleg nagyobb a hiba, viszont azt egy egyszerű szorzóval korrigálhatjuk (a slicer programban mondjuk 101%-ra méretezzük a tárgyat). Lehet, hogy majd ABS-szel is teszek egy próbát, de PLA-val igazán meggyőzőek az eredmények... A Velleman K8200 valószínűleg csak nagyon sok állítgatás után tudná ezt hozni, ha egyáltalán.

Egyébként ha valakiben felmerülne, hogy a Z irányban miért nem mértem: azért, mert általában ezt nem szokták mérni, mivel az első réteg nagyban befolyásolja, hogy mennyire "nyomódik bele" a tárgyasztalba a tárgy, így ott több hiba szokott lenni. De ezt könnyedén korrigálhatjuk, sőt bizonyos programokban (pl. Simplify3D) külön paraméter van erre (szorzó a Z magasságra).