Országomat egy lóért (3D modellezési tippek I.)

Egy ismerős megkért, hogy nyomtassunk a 12 éves lányának (Reni) egy lovat. Először az jutott eszembe, hogy ez nem lesz egyszerű annyira, hiszen egy ló elég bonyolult forma, biztosan kell hozzá alátámasztás is majd.
Végülis mégsem kellett, mert találtam egy jó kis ló modellt, amit úgy oldott meg a tervező, hogy kettévágta a modellt. Ez egy jó trükk, amit akkor lehet használni, ha amúgy a modellt csak alátámasztással lehetne nyomtatni. Vágáshoz a netfabb basic nevű ingyenes programot ajánljuk, ha nincs másik profibb modellező programunk. Itt pedig egy rövid angol nyelvű leírás a vágás mikéntjéről:  http://www.3dgeni.us/trimming-objects-with-netfabb-studio-basic/

Mivel lánynak lesz, gondoltam hogy a piros áttetsző PLA megfelelő szín lesz. Az eredeti méretet 150%-ára növeltem, hogy ne legyen olyan törékeny. Összeragasztás után egész jó lett az eredmény! Mivel PLA-val nyomtattam, ezért smirglizni, csiszolni sajnos nem lehet, de azért talán nem olyan vészesen látszik az összeillesztés. Sajnos a farka elmozdult nyomtatás közben, ezért azt külön kellett rögzítenem.