A Phrozen Shuffle resin 3D nyomtató tesztje

Ahogy már a Facebook oldalon is láthattátok, megérkezett hozzánk a legújabb tagja a 3D nyomtató kínálatunknak, a Phrozen Shuffle és a Shuffle XL műgyantás 3D nyomtató. Ebben a blogbejegyzésben az első benyomásokról lesz szó, amit persze nagyon sok képpel fogunk illusztrálni. :) 

A kicsomagolás és a beüzemelés nem okozott problémát, persze szokásos módon azért mi egy nagyon részletes magyar nyelvű kezelési útmutatót adunk a nyomtató mellé, tehét a mi vásárlóink biztosan nem lesznek elveszve. 

Tetszett a könnyen kezelhető vezérlő menürendszer és az, hogy több opció is van a nyomtató használatára:

  1. Pendrive-ra feltesszük az STL-t, bedugjuk a nyomtatóba, kiválasztjuk a menüben a profilt és a modellt, majd elindítjuk a nyomtatást (a háttérben a vezérlő leszeleteli a fájlt). Ebben az esetben az alátámasztást érdemes egy külső programmal elhelyezni a modlellen, amennyiben szükséges
  2. Hálókábelen a routerre kötjük, majd a képernyőn megjelenő IP címen egy NanoDLP-re épülő webes kezelőfelület fogad, ahol új nyomtatást indíthatunk, profilt szerkeszthetünk, követhetjük a nyomtatás állapotát akár távolról is

Az utolsó két képen a nagytestvér, a tekintélyt parancsoló Shuffle XL, 19x12cm-es nyomtatási alapterülettel, amin nagyon sok minden elfér egyszerre. (A nyomtatási idő pedig - a technológiából adódóan - nem növekszik ezáltal)

Első körben a Phrozen ABS like szürke műgyantáját próbáltam, akármit is jelentsen az, hogy "ABS like". Mindenesetre az eredmény meggyőző volt, szépek lettek a felületek és a részletek is nagyon jól kijöttek.

Utána pedig természetesen a nyomtató egyik fő felhasználásának műgyantáját, az ékszerészek és fogászok által használt Bluecast műgyantát próbáltam ki. Az eredmény itt is ugyanaz: tökéletes felületek és részletek (pedig ez is csak 50 mikronos volt). Illetve ezzel a próbával azt is teszteltem, hogy a Shuffle LED fény eloszlása valóban teljesen egyenletes-e (azaz következmények nélkül használhatjuk a teljes tárgyasztalt). Ez utóbbi teszt is pozitívan zárult. (Az egyik képen a filigrán gyűrű rácsszerkezetét a hegyes csipesszel sikerült megsérteni, nem a nyomtatás hibája.)

A tesztelés során nem tapasztaltam semmilyen problémát. Az első Bluecastos teszt nyomatásnál volt, hogy levált a tárgyasztalról a nyomat, de ezt egy újraszintezéssel és az első rétegek levilágítási idejének emelésével megoldottam (valószínűleg az újra szintezés elég lett volna, amúgy a szintezést az ilyen típusú gépeknél csak nagyon ritkán kell újra elvégezni, ha amúgy jól van beállítva már). A másik "nagy" probléma pedig a ventilátor, t.i. elég hangos (3 venti van rajta, ami javítja a gép élettartamát). Bár az ilyen gépeket az ember amúgy sem rakja a nappaliba.

Ezért a pénzért egy nagyon jó felépítésű és úgy tűnik, megbízható gépet kapunk. 

Végezetül arról néhány szó, hogy miért tértünk át a Wanhao D7-ről a Phrozen Shuffle-re? Az adatlapon jól látható az a náhány plusz fejltesztés, ami miatt majdnem ugyanazon az áron kaphatunk egy jobb felépítésű gépet. És a kezelőfelület kombó is nagyon jó választás (egyszerű érintőképernyő, de ugyanakkor "advanced mode" a NanoDLP-n keresztül).

A Shuffle XL nyomtató raktáron elérhető, a Shuffle-re pedig felveszünk előrendeléseket, ugyanis az első szállítmány már mind elfogyott. 

Kérdés esetén állok rendelkezésre!